Olen hämeenlinnalainen vapaa toimittaja ja kirjailija. Olen kirjoittanut luonnosta, ympäristöstä, yhteiskunnasta ja politiikasta aikakauslehtiin parisenkymmentä vuotta.

12.4.2019 ilmestynyt kirjani Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista (Siltala 2019) on reportaasikirja luonnon monimuotoisuuden katoamisesta Suomessa. Sen pohjana ovat reportaasimatkat suomalaisten eläin- ja kasvilajien katoamispaikoille. Samalla se on kertomus luonnon olemuksesta ja yhteisöjen rakentumisesta luonnossa sekä luonnon suhteesta ihmiseen ja ihmisten suhteesta luontoon.

Opiskelin biologiaa 1990-luvulla Jyväskylän yliopistossa, ja valmistuin 2000-luvulla maisteriksi, mutta päädyin jo opiskeluaikana toimittajaksi. Vuodesta 2013 olen ollut vapaa toimittaja ja nyttemmin kirjailija. Viimeisimmäksi olen avustanut toimittajana Suomen LuontoaImagea, Apua ja Suomen Kuvalehteä.

Olen kesästä 2019 lähtien kiertänyt Monimuotoisuus-esitykseni kanssa kouluja, oppilaitoksia ja yleisöiltoja pitämässä tunnin mittaista populaaria, visuaalista esitystä biodiversiteetin synnystä ja katoamisesta. Tilaa esitys täältä.

Syksyn 2020 aikana olen toistaiseksi (22.10. mennessä) käynyt pitämässä esityksen Jyväskylässä, Kuhmoisissa, Salossa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Kuopiossa, Iisalmessa ja Kiuruvedellä.

(Savon Sanomien haastattelu, Kalevan haastattelu. Karjalaisen haastattelu.)

Kirjoitan paraikaa kirjaa ja teen podcastsarjaa työnimellä Heräämisiä Koneen Säätiön apurahalla. Kirjan ja podcastsarjan (ilmestyvät 2021) aiheena on luonnonsuojelun asema yhteiskunnassa eri aikoina.

Ensimmäisen kirjani Talvivaaran vangit (Siltala 2016) tein yhdessä toimittaja Sampsa Oinaalan kanssa. Se oli itselleni tilinpäätös yhdestä erikoisesta ajanjaksosta työurallani.

Ennen jättäytymistä vapaaksi toimittajaksi 2013 olin toimittajana Suomen Luonnossa ja Avussa sekä päätoimittajana Jyväskylän Ylioppilaslehdessä

Minulla on perhe, ja vapaa-ajallani valmennan salibandyjoukkuetta ja kannatan Hämeenlinnan Steelersiä salibandyliigassa. Musiikki on minulle tärkeää. Harrastan myös amerikkalaista aikakausilehtijournalismia ja non-fictionkirjojen haalimista ja lukemista.

Kuva: Laura Malmivaara

Haastatteluja

Minna Pyykön ohjelma Ylessä syksyllä 2019

Avoin kysymys -podcastissa Olli Seurin haastateltavana syksyllä 2020

Tilaa uutiskirje