Monimuotoisuus - kertomuksia katoamisista
(huhtikuu 2019, Siltala)

Monimuotoisuus on kirja luonnon monimuotoisuuden katoamisesta Suomessa ja maailmassa. Kirjan pohjana ovat reportaasimatkat suomalaisten eläin- ja kasvilajien katoamispaikoille. Kirja kertoo tarinoin luonnon olemuksesta, monimuotoisuuden ja yhteisöjen rakentumisesta sekä ihmisen suhteesta luonnon monimuotoisuuteen. 

Monimuotoisuus pyrkii vastaamaan kysymyksiin siitä, mitä kaikkea luonnon monimuotoisuus tarkoittaa, kuinka se on syntynyt ja mitä sen hävittäminen merkitsee. 

Kirjaa varten tein noin 50 päivän verran retkiä suomalaisten eliölajien katoamispaikoilla Lounais-Suomen saaristosta Utsjoelle pääasiassa kesinä 2017 ja 2018. Tein kirjaa päätoimisesti keväästä 2017 loppuvuoteen 2018 asti apurahoilla, joita sain Koneen Säätiöstä, Tiedonjulkaisemisen neuvottelulautakunnalta, Jokesin säätiöltä ja ympäristöministeriöstä. 

Talvivaaran vangit
(maaliskuu 2016, Siltala)

Reportaasikirja kaivosyhtiöstä, joka vuosikymmenen aikana jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen yhteiskuntaan. Seurasin kaivoksen toimintaa melko tarkasti vuosina 2010-2012, ja kirjoitin kaivoksesta juttuja Apuun ja Suomen Luontoon. 2014 kirjoitin Long Play -verkkojulkaisuun ison Talvivaara-jutun Nopeammin, syvemmälle, tuhoisammin. Se on viimeinen juttu, jonka olen Talvivaarasta kirjoittanut. 

Lisäksi olin taustatiimissä käsikirjoittaja Pekko Pesosen apuna Talvivaarasta kertovassa fiktioelokuvassa Jättiläinen. Elokuva sai vuonna 2017 Jussi-patsaan parhaasta käsikirjoituksesta.

Talvivaaran vangit -kirjasta kirjoitettua

”Merkitykset muodostuvat arvaamattomasti. Sen vuoksi teoksen lukeminen on palkitsevaa ja muistuttaa kokemuksena laadukkaan journalismin lukemista. Tyylillisesti teos on onnistunut.”
Maija Jelkänen
Hämeen sanomat, 19.3.2016
”Mielenkiintoisinta kirjassa on sen henkilökohtaisuus, ja koska kirja on hyvin kirjoitettu, se tekee lukemisesta nautinnollista. Osittain lukukokemusta voi verrata jopa romaaniin.”
Toni Eerola
Geologi 68/2016
”Carl Bernsteinin ja Bob Woodwardin Presidentin miehet (1974) on monelle tuttu Alan J. Pakulan elokuvasovituksena, jossa nohevia nuoria politiikan toimittajia esittivät Dustin Hoffman ja Robert Redford. Teos kuvaa presidentti Nixonin uran katkaisevaa Watergate-skandaalia toimittajantyön kautta. Yhteys Kauppisen ja Oinaalan kirjaan on ilmeinen.”
Suonna Kononen
Karjalainen 19.3.2016
”Herrar Kauppinen och Oinaala har lämnat från sig en grundlig genomgång av den vänskapskorruption som tycks ha varit förhärskande vid tillståndsgivningen, där omsorgen om arbetstillfällen lämnat frågan om miljö och ekonomi åt sidan.”
Jörn Donner
Hufvudstadsbladet 3.4.2016
”Toki Kauppinen on työstään ylpeä, mutta samalla tuo esiin myös epävarmuutensa, epäilynsä ja yksinäisyytensä riivaavan aiheen kanssa.”
Sammeli Heikkinen
Vihreä Lanka 1.4.2016

Tilaa uutiskirje