Olen hämeenlinnalainen vapaa toimittaja ja kirjailija. Olen kirjoittanut luonnosta, ympäristöstä, yhteiskunnasta ja politiikasta aikakauslehtiin parisenkymmentä vuotta.

Syyskuussa 2021 julkaistiin kolmas kirjani Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija (Siltala). Kirja on omaelämäkerrallinen, yhteiskunnallinen ja historiallinen kertomus luonnon suojelemisen ajatuksen matkasta 1800-luvulta nykypäivään. Omakohtaisuuden kautta haluan kirjassa näyttää, miksi on vaikeaa olla luonnonsuojelija ja kuinka yhteiskunta näyttäytyy ihmiselle, joka pohtii, ollako luonnonsuojelija vai ei. Loppua kohden sidon lankoja yhteen ja katson, mitä ekokriisille pitäisi tehdä juuri nyt. Kirjasta otettiin lokakuussa 2021 toinen painos. Kirjoitan paraikaa kirjan aihepiiristä myös kolmiosaista podcastsarjaa Koneen Säätiön apurahalla.

Huhtikuussa 2019 ilmestynyt kirjani Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista (Siltala 2019) on reportaasikirja luonnon monimuotoisuuden katoamisesta Suomessa. Sen pohjana ovat reportaasimatkat suomalaisten eläin- ja kasvilajien katoamispaikoille. Samalla se on kertomus luonnon olemuksesta ja yhteisöjen rakentumisesta luonnossa sekä luonnon suhteesta ihmiseen ja ihmisten suhteesta luontoon. Kirjasta otettiin syyskuussa 2022 viides painos. Sain kirjasta Kanavan tietokirjapalkinnon 2019 ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2020.

Opiskelin biologiaa 1990-luvulla Jyväskylän yliopistossa, ja valmistuin 2000-luvulla maisteriksi, mutta päädyin jo opiskeluaikana toimittajaksi. Vuodesta 2013 olen ollut vapaa toimittaja ja nyttemmin kirjailija. Viimeisimmäksi olen avustanut toimittajana Suomen LuontoaImagea, Apua ja Suomen Kuvalehteä.

Olen kesästä 2019 lähtien kiertänyt Monimuotoisuus-esitykseni kanssa kouluja, oppilaitoksia ja yleisöiltoja pitämässä tunnin mittaista populaaria, visuaalista esitystä biodiversiteetin synnystä ja katoamisesta. Tilaa esitys täältä.

Syksyn 2020 aikana pidin esityksen muun muassa Jyväskylässä, Kuhmoisissa, Salossa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Kuopiossa, Iisalmessa ja Kiuruvedellä osana Planeetan rajat -hanketta.

(Savon Sanomien haastattelu, Kalevan haastattelu. Karjalaisen haastattelu.)

Ensimmäisen kirjani Talvivaaran vangit (Siltala 2016) tein yhdessä toimittaja Sampsa Oinaalan kanssa. Se oli itselleni tilinpäätös yhdestä erikoisesta ajanjaksosta työurallani.

Ennen jättäytymistä vapaaksi toimittajaksi 2013 olin toimittajana Suomen Luonnossa ja Avussa sekä päätoimittajana Jyväskylän Ylioppilaslehdessä

Minulla on perhe, ja vapaa-ajallani valmennan salibandyjoukkuetta ja kannatan Hämeenlinnan Steelersiä salibandyliigassa. Musiikki on minulle tärkeää. Harrastan myös amerikkalaista aikakausilehtijournalismia ja non-fictionkirjojen haalimista ja lukemista.

Kuva: Laura Malmivaara

Haastatteluja

Minna Pyykön ohjelma Ylessä syksyllä 2019

Avoin kysymys -podcastissa Olli Seurin haastateltavana syksyllä 2020

Tilaa uutiskirje