Olen hämeenlinnalainen kirjailija ja toimittaja.

Viides kirjani Korvaamattomat – kertomuksia maailman avainlajeista julkaistiin 10. elokuuta 2023 (Siltala). Se on kuvitettu tietokirja, joka esittelee ekosysteemien avainlajeja kaikkialla maailmassa. Olemme tehneet kirjaa syksystä 2021 tiiviissä yhteistyössä kuvittaja Janne Torisevan kanssa Koneen Säätiön, Suomen Kulttuurirahaston ja Kuvittajat ry:n rahoituksella. Kertomalla avainlajien ympärille rakentuvasta elämän verkosta haluamme kirjalla näyttää, kuinka tärkeitä lajien väliset vuorovaikutussuhteet ovat maapallon ekosysteemien elinvoimaisuudelle ja myös ihmisen elämän tulevaisuudelle. Kirjaa voi tilata signeerattuna Siltalan verkkokaupasta.

[Torisevan Jannen kanssa puhuimme Korvaamattomista Pauliina Grymin toimittamassa KulttuuriykkösessäUutispodcastissa pitkähkö stoori kirjan teemoista, toimittajana Heikki Valkama.]

Lokakuussa 2023 aukesi näyttely, Korvaamattomat – näkymiä maailman avainlajeihin, Luonnontieteellisessä keskusmuseossa, Luomuksessa, Helsingissä. Sen kuvat ja videot ovat Janne Torisevan tekemiä ja tekstit minun. Näyttely on suunniteltu ja toteutettu yhdessä Korvaamattomat-kirjan pohjalta.

Opiskelin biologiaa 1990-luvulla Jyväskylän yliopistossa, ja valmistuin 2000-luvulla maisteriksi, mutta päädyin jo opiskeluaikana toimittajaksi. 

Kirjoitin vuosituhannen taitteesta vuoteen 2017 lähinnä aikakauslehtiin päätoimisesti toimittajana luonnosta, ympäristöstä, yhteiskunnasta ja politiikasta. Tuona aikana työskentelin Suomen Luonnossa ja Avussa, lyhyen pätkän myös Suomen Kuvalehden kuntavaaliprojektissa, sekä päätoimittajana Jyväskylän Ylioppilaslehdessä2013 jäin vapaaksi toimittajaksi.

2017 helmikuussa aloin tehdä toista kirjaani, Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista, joka julkaistiin 2019 (Siltala). Se on reportaasikirja luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. Kirjan runko ovat suomalaisten eläin- ja kasvilajien katoamispaikoille tehdyt retket, joiden kautta biodiversiteetin katoamisesta syntyy globaali kertomus. Sain kirjasta Kanavan tietokirjapalkinnon 2019 ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2020. Monimuotoisuudesta on otettu viisi painosta.

Kevään 2017 jälkeen olen tehnyt päätoimisesti kirjoja, ja aikakauslehtijournalismi on jäänyt vähemmälle.

Syyskuussa 2021 julkaistu kolmas kirjani Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija (Siltala) on yhteiskunnallinen, historiallinen, omaelämäkerrallinen kertomus luonnon suojelemisen ajatuksen matkasta 1800-luvulta nykypäivään. Kirjaa varten on haastateltu 80 ihmistä. Yhteiskunnallisen juonteen rinnalla kirjassa kulkevat omat lapsuus- ja nuoruusmuistoni, joilla haluan näyttää, miksi on vaikeaa olla luonnonsuojelija ja millä tavoin yhteiskunta näyttäytyy ihmiselle, joka pohtii luonnon ja luonnonsuojelun merkitystä elämässään. Heräämisissä on kronikoitu laajasti monia 1900-luvun luonnonsuojelukonflikteja Suomessa (esimerkiksi Iijoen suojelu ja Kollajan allas, Talaskangas ja muut metsätaistelut, Koijärvi). Kirjan loppua kohti pohdin, miksi ekokriisiä ei ole kyetty ratkaisemaan ja mitä sille pitäisi tehdä. Heräämisistä on otettu kaksi painosta. Kirjan haastatteluaineistoista olen leikannut myös podcastsarjaa, joka on lähes valmis.

Keväällä 2024 tulee elokuvateattereihin Virpi Suutarin dokumenttielokuva Havumetsän lapset, joka on saanut inspiraationsa Heräämisiä-kirjastani.

Kesästä 2019 olen esittänyt Monimuotoisuus-esitystä (visuaalinen esitys biodiversiteetin synnystä ja katoamisesta) ja syksystä 2021 Heräämisiä-esitystä (eräänlainen omakohtainen, yhteiskunnallinen puhe). Olen esittänyt molempia kymmeniä kertoja. Esimerkiksi keväällä 2022 Heräämisiä-esityksen näki yhteensä noin 1000 ihmistä eri puolilla Suomea. Pidän molempia esityksiä edelleen tilauksesta.

(Esityksiin liittyviä juttuja: Savon Sanomien haastatteluKalevan haastatteluKarjalaisen haastattelu.)

2022 syksyllä julkaistu kirjani Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä (Siltala) perustuu noihin kahteen esitykseen, Monimuotoisuus ja Heräämisiä. Se on 130-sivuinen, äänikirjana kolmen tunnin mittainen kiteytys ekokriisin kokonaisvaltaisesta olemuksesta ja siitä, mitä nyt pitäisi tehdä. Kirjan on kuvittanut Tuomas Kärkkäinen.

Ensimmäisen kirjani Talvivaaran vangit (Siltala 2016) tein yhdessä toimittaja Sampsa Oinaalan kanssa. Se oli itselleni tilinpäätös yhdestä erikoisesta ajanjaksosta työurallani. 

Minulla on perhe, vapaa-ajallani harrastan liikuntaa, musiikkia ja amerikkalaista aikakausilehtijournalismia sekä non-fictionkirjojen haalimista ja lukemista. Nuorena harrastin pikajuoksua ja amerikkalaista jalkapalloa, jota pelasin Vaahteraliigassa Hämeenlinnan Tigersin joukkueessa. Jenkkifutisjutuista en ole koskaan kirjoittanut, mutta hieman pohdiskelin ääneen Olli Seurin mainiossa Avoin kysymys -podcastissa sitä, miten pelaaminen ehkä muokkasi nuorta ihmistä.

Kuva: Laura Malmivaara

Haastatteluja

Minna Pyykön ohjelma Ylessä syksyllä 2019

Avoin kysymys -podcastissa Olli Seurin haastateltavana syksyllä 2020

Tilaa uutiskirje